300510_0__small

23 / June 2010

VOW Media Screening the first video from A Day In Her Life 2010, “Los Caminos” by Chantal

RECHTEN OF REGULERING?
DE VERSCHUIVENDE POSITIE VAN PROSTITUTIE IN NEDERLAND
Het LOVER-debat was een groot succes. Ik hoop hier binnenkort een verslag te kunnen plaatsen. – de webredactie

Utrecht loopt na Amsterdam voorop met aanscherpen van het lokale prostitutiebeleid om mensenhandel te bestrijden en de werkende vrouwen te beschermen. Heeft dit effect en wat vinden sekswerkers zelf van de aanpassingen? Kan Utrecht als test-case dienen het beleid op landelijk niveau? Op woensdag 23 juni organiseert feministisch tijdschrift LOVER een debat over de positie van sekswerkers in Nederland. Tijdens deze avond gaan o.a. de sekswerkers zelf, D66-raadslid Klaas Verschuure, PvdA-kamerlid Khadija Arib en Marieke Ridder, programmadirecteur ‘Prostitutie’ van Soa Aids Nederland met elkaar in gesprek.

In 2009 deed toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch-Ballin een omstreden wetsvoorstel betreft de regulering van prostitutie en bestrijding van mensenhandel. Met de val van het kabinet is dit plan in de ijskast beland. Het wachten is nu op het nieuwe kabinet om de volgende stap te nemen. Ook op lokaal niveau is er veel in beweging, vooral in de stad Utrecht, waar burgemeester Aleid Wolfsen samen met D66 initiator is van een repressief beleid voor het grootste prostitutiegebied in de stad: ‘t Zandpad. Maar welk effect hebben deze maatregelen eigenlijk? En wat blijft er over van de rechtspositie van de vrijwillige sekswerker als ze door de overheid als slachtoffer wordt gezien?

Hoog tijd dus voor een debat waarin de verschillende stemmen binnen deze kwestie aan het woord komen. Debatleider Marjan Sax gaat in gesprek met de Roos Schippers (sekswerker), Utrechts raadslid Klaas Verschuure (D66), Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) en Marieke Ridder (SOA Aids Nederland). Maar ook met politici, belangenorganisaties, hulpverleners, exploitanten in de zaal.

Verder schetst Amerikaanse feministe en ex-sekswerker Audacia Ray in een videocolumn haar ideale wereld voor sekswerkers en brengt Voices of Women Media de mens achter de sekswerker naar voren in beeld en geluid.

Tijdschrift LOVER besteedt al 37 jaar aandacht aan vrouwenrechten, in juni brengt zij een speciaal themanummer uit over de rechten van sekswerkers. In dit nummer wordt ingegaan op de huidige politieke ontwikkelingen in Nederland, sekswerk en performance art en de invloed van loverboys. LOVER is eigenwijs en opiniërend, ze biedt een kritische blik op de wereld voor feministen (v/m).

Debat over de positie van de sekswerker in Nederland
Woensdag 23 juni 2010
Aanvang: 20.00 uur (deur open: 19.30 uur)
Cafe Florin, Nobelstraat 4 in Utrecht
Toegang gratis (reserveren gewenst via de LOVER-website)

Event Location:

Cafe Florin, Nobelstraat 4, Utrecht